Waterfilters: hoe werken ze?
In dit blog leggen we het verschil uit tussen de merken waterfilters van Sawyer en LifeStraw.
Bekijk het water in je fles of glas. Je neemt waarschijnlijk aan dat als het helder is, het waarschijnlijk veilig is om te drinken.
Hier in Nederland is dat, gelukkig, meestal het geval. Zelfs het schoonst uitziende drinkwater bevat echter deeltjes die te klein zijn om met het blote oog te worden gezien. Typisch, zijn de kleine hoeveelheden opgeloste mineralen aanwezig en kunnen de smaak van het water veranderen, maar zijn onschadelijk.
In ontwikkelingslanden en natuurlijke bronnen in de buitenlucht, zoals rivieren, kunnen deze deeltjes echter microscopische bacteriën, protozoa en parasieten bevatten die je ziek kunnen maken of zelfs kunnen doden. Voor meer dan 780 miljoen mensen in de wereld zijn deze verontreinigingen een dagelijkse strijd.
Gelukkig is het waterfilter uitgevonden om die vervelende muggen uit ons water en uit ons lichaam te houden. Maar hoe verandert een filter een potentieel gif precies in iets dat nodig is om ons in leven te houden?
Het concept achter filters is eenvoudig: houd alle ongewenste dingen vast en laat schoon water door. Dit wordt bereikt met behulp van een materiaal met microscopische poriën of gaten. Deze poriën, die minder dan 1/1000ste millimeter in diameter kunnen zijn, laten watermoleculen passeren maar zijn te klein om te passen voor bacteriën en virussen.
Hoe werkt een Sawyer water filter:
De sawyer-waterfilters maken gebruik van een techniek die voortkomt uit nierdialysefilters. Het Sawyer HOLLE VEZEL MEMBRAAN FILTER is samengesteld uit kleine ”U”-vormige micro buizen die water in hun kern laten doordringen door kleine microporiën op de zijwanden van de buizen. De poriën op deze filters zijn zo klein dat er geen bacteriën zoals E-coli, cholera of tyfus doorheen kunnen.
Het absolute filter van 0,1 micron en de absolute zuiveraar van 0,02 micron overtreffen niet alleen de EPA-normen voor het verwijderen van ziekteverwekkers, deze systemen presteren ook beter dan de meeste andere systemen op de markt.
HOLLE VEZEL MEMBRAAN TECHNOLOGIE
Met de technologie die is afgeleid van nierdialyse heeft sawyer samengewerkt met een vezelfabrikant om de holle vezel membraan technologie daadwerkelijk te verbeteren. Om zowel de filtratiesnelheid als de levensduur van het filter te verbeteren, hun team was toegewijd aan het engineeren van iets dat nog preciezer en robuuster was. Om het een superieure oplossing te maken, moest de vezel samenstelling exact 0,1 en 0,02 micron filtratie leveren 100% van de tijd om te zorgen dat er geen bacteriën door zouden komen. Bovendien moesten de membranen stevig genoeg zijn om terugspoelen te weerstaan, waardoor het filter kan worden gereinigd en opnieuw kan worden gebruikt.
Sawyer’s gepatenteerde waterfilters bestaan uit kleine “U” -vormige micro-buizen zoals ik al eerder vertelde die water door minuscule micro-poriën in hun kern kunnen laten binnendringen. Hierdoor raken verontreinigingen vast in de buizen terwijl het gezuiverde water vrij doorloopt. Het hoge aantal van die kleine buizen en hun aanzienlijke oppervlak zorgen ervoor dat het filter een van de snelste stroomsnelheden ter wereld heeft. Dit hoge debiet maakt deze filters eenvoudig te gebruiken als instant oplossing, waardoor geen water meer hoeft te worden opgeslagen, een van de belangrijkste oorzaken van vervuild water over de hele wereld.
Hoe LifeStraw werkt:
LifeStraw is een buis van ongeveer 23,5 centimeter lang en ongeveer 2,5 centimeter rond. De buitenste schaal van de eenheid is gemaakt van duurzaam plastic, met een touwtje eraan bevestigd zodat gebruikers het rond hun nek kunnen dragen. Om het te gebruiken steekt iemand de LifeStraw eenvoudig in de waterbron en drinkt hij zoals of je uit een rietje zuigt. De eerste generatie van LifeStraw gebruikte jodium om bacteriën te doden, maar de versie van 2012 en later bevat geen chemicaliën meer. In plaats daarvan bevat het product een mechanische filtratie. Wanneer je op de LifeStraw zuigt, wordt water door holle vezels geperst, die poriën van minder dan 0,2 micron bevatten dus een microfiltratie-apparaat. Alle vuil, bacteriën of parasieten zitten vast in de vezels, terwijl het schone water er doorheen gaat. Als je klaar bent met drinken, blaas je simpelweg lucht door het filter om het zo schoon te blazen. Het werkt dus bijna het zelfde als de sawyer alleen is hij ander opgebouwd de vezels liggen nu in de lengte richting, in plaats van “U”-vormige buisjes.
Verschillen
Een van de grote verschillen is het reinigen, bij LifeStraw blaas je terug door het filter en word niet geadviseerd een hoge druk uit te oefenen, daar tegen over mag dat bij Sawyer wel. Sawyer mag gewoon met de kraan schoongespoeld worden en kan dus meer druk weerstaan (blijkbaar).
In een survival situatie zijn beide dus prima te gebruiken alleen lijkt mij dat het model van LifeStraw altijd te reinigen is en de modellen van Sawyer hebben leiding water nodig of de vulbare zak, want als je daar op drukt kun je ook terug spoelen. Alleen moet je dan wel eerst water zuiveren.
Nog een groot verschil is de levens duur, de LifeStraw geeft aan ongeveer 1000L te kunnen zuiveren en gaat dus ongeveer een jaar mee, daartegenover zegt Sawyer 378.541L (100.000 Gallon) te kunnen zuiveren met hun kleinste model. Persoonlijk vind ik het een erg groot getal, maar bij het zuiveren van drinkwater praat je over mensen levens en ik mag aan nemen dat bedrijven als deze hier niet mee spelen.