Vuur maken met een firesteel

vuur-maken-fire-steel

Vuur maken met een firesteel, hoe werkt dat nu precies?

Vuur maken met een firesteel is eenvoudig. Even oefenen, maar dan heb je het ook zo onder de knie. Of je nu een kampvuur, de kachel of een vuur in de BBQ wilt maken, een firesteel zorgt ervoor dat je het vuur aan krijgt.

Wat is een firesteel?

Een firesteel is een magnesiumstaafje dat je kunt laten vonken met de bijgevoegde schraper of met je zakmes. De vonken die van je firesteel afkomen hebben een temperatuur van ± 3000 graden. Zo kun je in alle weersomstandigheden, elke temperatuur en op elke hoogte eenvoudig een vuurtje maken.

Wat heb je nodig?

In principe als je de 3 basics bij de hand hebt is het redelijk eenvoudig.

  1. De tondel: Een tondel is eigenlijk niks meer dan licht ontvlambaar materiaal, zoals distelpluis, berkenbast, stof uit de wasdroger.. Heb je hier geen beschikking over zorg dan dat je zogenaamde tinderdust of tindersticks bij je hebt. Dit zijn houtkrullen met een flinke hoeveelheid hars, die uitstekend als tondel ingezet kan worden. De tondel zorgt ervoor dat de vonken, die je maakt met je firesteel, worden omgezet in een vlam. Maak van het materiaal voor je tondel een soort nestje waarin je vonken terecht komen.
  2. Firesteel
  3. Een mes of schraper

Heb je alles bij de hand? Plaats vervolgens je firesteel in een hoek van 45 graden ten opzichte van je tondel. Hierdoor vliegen de vonken automatisch in de richting van de brandstof.

Om je firesteel te laten vonken plaats je de schraper of mes op je firesteel. Bij de schrapers van Light my Fire werken ze het beste in een hoek van 30 graden. Nu is het even uitproberen wat het beste werkt. Schraap rustig, maar met voldoende druk, naar beneden. Stop zo’n halve centimeter voor het eind om te voorkomen dat je de vlam direct uitdrukt.

Waar komt de firesteel eigenlijk vandaan?

De eerste firesteel is ontwikkeld voor het Zweedse leger, om onder de zwaarste omstandigheden vuur te kunnen maken. Regen, wind, sneeuw of hagel vormen geen enkel probleem. Zo’n staafje is ook enorm duurzaam. De firesteels gaan 1500 keer (firesteel mini) tot 12.000 keer (firesteel scout) mee.

Nu begint het echte werk!

Heb je eenmaal de tondel aan het branden, dan begint het echte werk. Het vuur aanhouden..

Heel belangrijk is dat je:

  • Rustig opbouwt, van klein naar groter hout.
  • De zuurstof toevoer goed in de gaten houd.
  • Goed gedroogd hout gebruikt.

In de regel is ‘dood hout’, droog hout. Als het hout los ligt (sprokkelhout) en je twijfelt of de kern droog genoeg is kun je dit eenvoudig testen door de stam te bewerken met je kapmes of bijl. Meestal is dit wel het geval en kun je het hout prima gebruiken voor de eerste start van je vuur. Een tip is om alvast groter hout rondom je vuur te leggen zodat dit alvast kan drogen. 

Het is niet overal toegestaan om vuur te maken. Ga dit goed na en denk met gezond verstand. 

Maak het jezelf gemakkelijk..

tinder-on-a-ropetinder-on-a-rope-2
Light My Fire Tinder on a rope
4,50
Tinder on a rope  is de ultieme en natuurlijke manier...
Light my Fire Firesteel scout 2.0 Rocky RedLight my Fire Firesteel scout 2.0 Rocky Red
Firesteel Scout 2.0 Bio Rocky Red
14,50
De Light My Fire firesteel Bio scout firestarter is je...
Light-my-fire-bio-scout-hazy-bluelight-my-fire-firesteel-scout-hazy-blue-02
Firesteel scout 2.0 bio Hazy blue
14,50
De Light My Fire firesteel Bio scout firestarter is je...

Om een vuurtje in te kunnen stoken..

Barebones iron ovenBarebones Iron oven in elkaar
Barebones outdoor Iron Oven 8-delig
219,00
De All-in-One gietijzeren grill voor een ultieme buitenkook ervaring. Om...

waterfilters, hoe werken ze

blog-waterfilter-preppershop

Waterfilters: hoe werken ze?

In dit blog leggen we het verschil uit tussen de merken waterfilters van Sawyer en LifeStraw.

Bekijk het water in je fles of glas. Je neemt waarschijnlijk aan dat als het helder is, het waarschijnlijk veilig is om te drinken.

Hier in Nederland is dat, gelukkig, meestal het geval. Zelfs het schoonst uitziende drinkwater bevat echter deeltjes die te klein zijn om met het blote oog te worden gezien. Typisch, zijn de kleine hoeveelheden opgeloste mineralen aanwezig en kunnen de smaak van het water veranderen, maar zijn onschadelijk.

In ontwikkelingslanden en natuurlijke bronnen in de buitenlucht, zoals rivieren, kunnen deze deeltjes echter microscopische bacteriën, protozoa en parasieten bevatten die je ziek kunnen maken of zelfs kunnen doden. Voor meer dan 780 miljoen mensen in de wereld zijn deze verontreinigingen een dagelijkse strijd.

Gelukkig is het waterfilter uitgevonden om die vervelende muggen uit ons water en uit ons lichaam te houden. Maar hoe verandert een filter een potentieel gif precies in iets dat nodig is om ons in leven te houden?

Het concept achter filters is eenvoudig: houd alle ongewenste dingen vast en laat schoon water door. Dit wordt bereikt met behulp van een materiaal met microscopische poriën of gaten. Deze poriën, die minder dan 1/1000ste millimeter in diameter kunnen zijn, laten watermoleculen passeren maar zijn te klein om te passen voor bacteriën en virussen.

Hoe werkt een Sawyer water filter:

De sawyer-waterfilters maken gebruik van een techniek die voortkomt uit nierdialysefilters. Het Sawyer HOLLE VEZEL MEMBRAAN FILTER is samengesteld uit kleine ”U”-vormige micro buizen die water in hun kern laten doordringen door kleine microporiën op de zijwanden van de buizen. De poriën op deze filters zijn zo klein dat er geen bacteriën zoals E-coli, cholera of tyfus doorheen kunnen.

Het absolute filter van 0,1 micron en de absolute zuiveraar van 0,02 micron overtreffen niet alleen de EPA-normen voor het verwijderen van ziekteverwekkers, deze systemen presteren ook beter dan de meeste andere systemen op de markt.

HOLLE VEZEL MEMBRAAN TECHNOLOGIE

https://sawyer.com/wp-content/uploads/2017/04/HFM-Diagram-2017-300x220.jpg

Met de technologie die is afgeleid van nierdialyse heeft sawyer samengewerkt met een vezelfabrikant om de holle vezel membraan technologie daadwerkelijk te verbeteren. Om zowel de filtratiesnelheid als de levensduur van het filter te verbeteren, hun team was toegewijd aan het engineeren van iets dat nog preciezer en robuuster was. Om het een superieure oplossing te maken, moest de vezel samenstelling exact 0,1 en 0,02 micron filtratie leveren 100% van de tijd om te zorgen dat er geen bacteriën door zouden komen. Bovendien moesten de membranen stevig genoeg zijn om terugspoelen te weerstaan, waardoor het filter kan worden gereinigd en opnieuw kan worden gebruikt.

Sawyer’s gepatenteerde waterfilters bestaan ​​uit kleine “U” -vormige micro-buizen zoals ik al eerder vertelde die water door minuscule micro-poriën in hun kern kunnen laten binnendringen. Hierdoor raken verontreinigingen  vast in de buizen terwijl het gezuiverde water vrij doorloopt. Het hoge aantal van die kleine buizen en hun aanzienlijke oppervlak zorgen ervoor dat het filter een van de snelste stroomsnelheden ter wereld heeft. Dit hoge debiet maakt deze filters eenvoudig te gebruiken als instant oplossing, waardoor geen water meer hoeft te worden opgeslagen, een van de belangrijkste oorzaken van vervuild water over de hele wereld.

Hoe LifeStraw werkt:

LifeStraw is een buis van ongeveer 23,5 centimeter lang en ongeveer 2,5 centimeter rond. De buitenste schaal van de eenheid is gemaakt van duurzaam plastic, met een touwtje eraan bevestigd zodat gebruikers het rond hun nek kunnen dragen. Om het te gebruiken steekt iemand de LifeStraw eenvoudig in de waterbron en drinkt hij zoals of je uit een rietje zuigt. De eerste generatie van LifeStraw gebruikte jodium om bacteriën te doden, maar de versie van 2012 en later bevat geen chemicaliën meer. In plaats daarvan bevat het product een mechanische filtratie. Wanneer je op de LifeStraw zuigt, wordt water door holle vezels geperst, die poriën van minder dan 0,2 micron bevatten dus een microfiltratie-apparaat. Alle vuil, bacteriën of parasieten zitten vast in de vezels, terwijl het schone water er doorheen gaat. Als je klaar bent met drinken, blaas je simpelweg lucht door het filter om het zo schoon te blazen. Het werkt dus bijna het zelfde als de sawyer alleen is hij ander opgebouwd de vezels liggen nu in de lengte richting, in plaats van “U”-vormige buisjes.

Verschillen

Een van de grote verschillen is het reinigen, bij LifeStraw blaas je terug door het filter en word niet geadviseerd een hoge druk uit te oefenen, daar tegen over mag dat bij Sawyer wel. Sawyer mag gewoon met de kraan schoongespoeld worden en kan dus meer druk weerstaan (blijkbaar).

In een survival situatie zijn beide dus prima te gebruiken alleen lijkt mij dat het model van LifeStraw altijd te reinigen is en de modellen van Sawyer hebben leiding water nodig of de vulbare zak, want als je daar op drukt kun je ook terug spoelen. Alleen moet je dan wel eerst water zuiveren.

Nog een groot verschil is de levens duur, de LifeStraw geeft aan ongeveer 1000L te kunnen zuiveren en gaat dus ongeveer een jaar mee, daartegenover zegt Sawyer 378.541L (100.000 Gallon) te kunnen zuiveren met hun kleinste model. Persoonlijk vind ik het een erg groot getal, maar bij het zuiveren van drinkwater praat je over mensen levens en ik mag aan nemen dat bedrijven als deze hier niet mee spelen.